… een lamp ophangen

28 mei

lamp ophangenAls je een hanglamp gaat bevestigen werk je met elektriciteitsdraden. Het is dus erg belangrijk om je hoofd er goed bij te houden, om onveilige situaties te voorkomen. Maar het is ook echt niet nodig om dit je te laten afschrikken. Het is een simpel klusje, wat binnen een kwartiertje gebeurd is. Hieronder leg ik het stap voor stap uit. Ik ga hierbij uit van een standaard pendel met een snoer en afdekkapje. Heeft je lamp een speciaal ophangsysteem, dan kan het zijn dat stap 3 iets anders in zijn werk gaat.

Stap 1: Stroom uitzetten

Je begint natuurlijk met het uitzetten van de stroom. Dit doe je door in de meterkast de juiste groep op te zoeken en deze uit te schakelen. Dit is een kwestie van simpelweg het juiste schakelaartje omzetten. Weet je niet zeker of je de goede groep hebt, controleer de draadjes die uit het plafond komen even met een spanningsmeter.

Stap 2: Draadjes aansluiten

Zowel uit de lamp als het plafond steken een blauw en een bruin/zwart draadje. Deze moet je aan elkaar verbinden met een kroonsteentje. Het gele/groene draadje (als die er zit) heb je niet nodig. Hiervoor moet je eerst ongeveer een centimeter van het plastic omhulseltje van de draadjes afsnijden, zodat het koperdraad komt bloot te liggen. Dit kan je doen met een speciale striptang, maar een aardappelschilmesje werkt ook prima. De koperen uiteindjes draai je in een puntje en steek je aan weerszijden in het kroonsteentje (blauw tegenover blauw en bruin tegenover zwart). Vervolgens draai je de schroefjes aan, zodat ze niet los kunnen komen.

Stap 3: Lamp ophangen

Waarschijnlijk hangt er naast je aansluiting al een haakje in het plafond. Zo niet, dan moet je deze zelf nog even plaatsen. Gebruik een elektrische boormachine om een gat in het plafond te boren en duw er een plug in. Hier draai je vervolgens het haakje in. Bevestig het snoer, met behulp van de trekontlasting (het plastic achtje) wat aan het snoer zit, aan het haakje. Door de trekontlasting over het snoer te schuiven kan je de hoogte van de lamp verstellen.

Schuif de afdekkap langs het snoer omhoog en draai deze vast. Vergeet natuurlijk niet om de stroom er weer op te zetten als je klaar bent. Et voila, je lamp hangt!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: